luni, 16 noiembrie 2009

Papier mache

Papier mache sau pastă de hârtie (cum am găsit tradus în română) este o tehnică ce nu are legatură cu arta textilă dar care mi se pare interesantă dacă aş vrea sa fac o păpuşă, spre exemplu.
O păpuşă asemănătoare celor de aici
http://mesptitspapiers.canalblog.com/, mi se par foarte simpatice si interesante. Mă gândesc ca aş putea să-i fac hăinuţe din ţesături şi atunci aş putea crea o legatură între arta textilă şi papier mache. Sau poate că există deja dar eu nu ştiu încă.
Pasta de hârtie se obţine din bucăţele de hârtie care se fărâmiţează în mixer, se amestecă cu apă şi din pasta obţinuta se pot crea diferite forme.
Eu am încercat o altă variantă pentru a face o cutie. O cutie pentru facturile pe care le am de plătit şi care stau aruncate prin toată casa ceea ce duce la inevitabila situaţie de a uita să le plătesc. Şi cum aceasta este una dintre cele mai dezagreabile situaţii, m-am gândit sa fac o cutie la care mi-ar făcea plăcere să mă gândesc şi unde să nu uit să le adun pe toate.
Cutia am construit-o din carton ondulat pe care am aplicat mai multe straturi de ziar tăiat în fâşii. Ziarul l-am lipit cu lipici făcut din făina şi apă (varianta cea mai ieftină şi mai recomandată): 1 cană apă rece amestecată cu 1/4 cană făină peste care se toarnă 5 căni de apă fiartă, se amestecă si se fierbe puţin. Fâşiile de ziare se aplică una peste alta dupa uscarea completa a stratului anterior.

Astfel cartonul devine deosebit de rezistent, depinde câte straturi de hârtie se aplică.
Am făcut găuri în capac şi marginea cutiei şi le-am prins cu şnururi confecţionate la maşina de cusut.




Pentru înveselirea conţinutului am încercat o pictură cu acuarele. Am vrut ceva transparent pentru ca-mi place să se vadă ziarul dar se poate picta oricum.

Dacă cineva a reuşit să realizeze o păpuşă folosind papier mache poate-mi dă şi mie câteva sfaturi. Mulţumesc!

3 comentarii:

...tiktakro... spunea...

foarte ingenioasa cutia ta ! dar, te rooog, nu-mi stirni curiozitatea si dorinta de a face si o papusa din papier-mache ca zau ca nu mai apuc sa dorm deloc:)))...mie mi-ar sta tare bine acolo unde ziua tine 6 luni;)...poate asa m-as incadra si eu in timp .
deci : cutia primeste nota 10 !! creatoarea ei primeste un pupic ;)

Le Petit Patch de Smaranda spunea...

Superba cutia!
Am sa-ti trimit linkuri cu papier maché, Smaranda

Dora spunea...

excelenta cutia! Ma gandesc ca o poti picta si cu acrilice...sau sa-i dai o culoare neutra si sa folosesti apoi tehnica servetelelor...