duminică, 24 iulie 2011

Incercari colorate 2

Am reluat vopsitul dar de acesta data am preparat o noua vopsea. Si dupa spalare a ramas exact la fel.
Mai mult ca sigur ca vopselele preparate erau cam vechi, mai ales cea galbena care a iesit foarte mult la spalat cand am vopsit prima data.
Cum vopsesc cu Procion?
Eu procedez asa:
Prepar vopseaua in niste recipiente pe care le am de la un kit de culori Jaquard,
astfel: in 250 ml apa rece (calduta) dizolv 2 lingurite de vopsea (praf) si agit bine sa se dizolve. Eu am doar 3 culori: galben, magenta si turcoaz.

Le mai pot combina intre ele, adica albastru+galben=verde; albastru+magenta=maron si ce mai iese direct pe panza cand se amesteca la vopsit.
Panza (am folosit doar panza alba din bumbac) o spal si o tin cam 10 minute in soda sa se curete de apretul din fabrica apoi o clatesc bine. O vopsesc asa umeda, pe o bucata de plastic mai mare (de la pungile de gunoi) cum am inspiratie la momentul acela.
Aici am facut fotografia cand era deja uscata, am uitat sa fotografiez atunci dar ca sa se vada cum le asez pe plastic le-am pozat asa.
Apoi o las sa se usuce cat mai mult posibil. La spalare mai iese vopseaua dar ca sa se fixeze culoarea mai bine pun in apa de clatit cenusa (daca am) sau otet (clasic). Si o pun iar la uscat.
Panzele astfel vopsite sau dantelele le folosesc la arta textila, quilturi decorative sau carduri textile, ATC-uri, coperti de jurnale iar atzele de bumbac le folosesc la crosetat.
Eu am invatat sa vopsesc cu procion de aici unde am gasit un tutorial in franceza si unde sunt multe lucruri interesante.

4 comentarii:

Unknown spunea...

Draga Elena les couleurs ce sont trés et trés jolies!

pascale putz spunea...

les couleurs sont magnifiques Elena. Bravo

Kriszta spunea...

Wow, ce culori faine ti-au iesit!!

...tiktakro... spunea...

He-he....mai ca-ti vine sa le maninci ca pe bomboane :))
mai vrem-mai vrem ....